Waterliniemuseum

Het Waterliniemuseum is geopend! Lees alles over dit stoere familiemuseum op de site www.waterliniemuseum.nl

Wat ligt waar?

Deze foto, gemaakt in 2013, geeft een mooi overzicht van het fort.
Rechtsboven, onder de A12, ligt de nieuwe parkeerplaats. Via het wandelpad, de brug en de coupure kom je op het fort. De ligging  van het museumpaviljoen is herkenbaar als lichte rechthoek aan de oostkant op het fortterrein. Ten westen van het fort zie je het castellumterrein. In de Romeinse tijd lag hier Fectio, een van de forten van de Limes, de noordgrens van het Romeinse Rijk.

Luchtfoto2013

Het Waterliniemuseum

Het Waterliniemuseum bestaat uit verschillende delen. In de nieuwbouw leer je alles over de waterlinies in de interactieve tentoonstelling met als hoogtepunt de parachutesprong boven de linie met de occulus rift.
Ook in de bestaande gebouwen zijn tentoonstellingen:
In het mooie reduit neemt een gids je mee door ‘Lummelen in de Linie’ een verhaal over het leven van soldaat Been. Deze soldaat heeft tijdens de Eerste Wereldoorlog echt op het fort gelegerd gezeten.
Tijdens de rondleiding over het terrein leer je van alles over het fort en de Waterlinie. Je komt in gebouwen die anders voor het publiek gesloten zijn.
In chambree 13 laat boswachter Tineke van Staatsbosbeheer zien wat er op en rond de forten leeft in ‘Krachtpatsers in de Natuur’ en de wandeling die daarbij hoort.

Museumwinkel

Op zoek naar een origineel cadeautje? In de museumwinkel is van alles te koop. Heel populair zijn de knuffelvleermuizen. Hier verkopen we ook boeken die het verhaal vertellen van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, zoals Onheilstij van Leendert van der Valk over de mobilisatie van ’39 en de laatste jaren van de Waterlinie. Maar ook de prachtige Atlas van de Nieuwe Hollandse Waterlinie ontworpen door Joost Grootens. En natuurlijk het schitterende boekje Fort bij Vechten, van Dirk de Groot en Chris Will over ons eigen fort.
Neem gerust vrijblijvend een kijkje!

Museumcafé

In het museumcafé met uitzicht op de maquette kun je genieten van een lekkere cappuccino, espresso of latte. Proef ook eens onze overheerlijke fortkoek. Voor de kleintjes is er uiteraard ook sap, fristi of chocomel.
Het museumcafé is gratis toegankelijk.

Prachtig gebouw

De bouw van het nieuwe museumgebouw is een technisch hoogstandje. De organische vorm van het gebouw met zijn gebogen lijnen en het speciale beton leveren een spectaculair resultaat op. Het prachtige ontwerp is van Studio Anne Holtrop.
In de patio van het gebouw ligt een 50 meter lange maquette van de Waterlinie. De maquette heeft plattegronden van de forten en vestingsteden van messing. Het leukste is natuurlijk dat het publiek hem helemaal onder water kan zetten. In de winter is de maquette niet toegankelijk.

maquette voorjaar-1870-1
Kantoor en receptie

Als u via de nieuwe ingang het fortterrein op komt ziet u aan de linkerkant Loods Y. Op de kop van deze loods is de receptie met VVV-informatiepunt. Hier kunt u entreebewijzen kopen en informatie krijgen over de streek, het fort en het museum. Als u een afspraak heeft met een van de medewerkers kunt u zich hier melden.

Renovatie

Ook de laatste fase van de renovatie is afgerond. Gevels van gebouwen en andere fortdelen zijn hersteld. Voor dat werk waren specialisten aan de slag. Op de foto hieronder staan de gerenoveerde pijlers van een van de bruggen. De gesneden voegen vormen scherpe lijnen. Het is bijna jammer dat het niet meer te zien is, omdat er een inmiddels een brug overheen ligt.

Pijlers

Ingang via de Achterdijk

De parkeerplaats van het fort ligt aan de Achterdijk. Deze biedt plek aan ruim 200 auto’s.

SONY DSC

Bezoekers kunnen hier de auto parkeren …

SONY DSC

… of de fiets stallen.

SONY DSC

De wandeling vanaf de parkeerplaats voert langs bunkers die een aantrekkelijk speelobject blijken te zijn.

SONY DSC

Vanaf de brug zijn de eerste oude bouwwerken van het fort zichtbaar en

SONY DSC

in de coupure ervaar je de hoogte van de grondwallen rond het fort.

Parkeerplaats wint A’ Design Award

Onze parkeerplaats is beloond met een A’ Design Award. Het is een ontwerp van Parklaan landschapsarchitecten en Paul de Kort, beeldend kunstenaar. A’ Design Award and Competition is een internationale wedstrijd en heeft 60 categorieën waaronder landscape planning and garden design. De prijsuitreiking vindt plaats op 14 april in Como.
‘De verborgen parkeerplaats voor 250 auto’s, 2 bussen en 100 fietsen vormt de nieuwe entree voor het Nationaal Waterliniemuseum Fort Vechten. Het centrale thema voor de parkeerplaats is het verborgen militaire landschap van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Als er geen auto’s op de parkeerplaats staan lijkt het een weiland met antitankelementen en ooievaarsnesten. Als de parkeerplaats vol is ontstaan zichtlijnen naar het fort en de kazematten. Daarnaast is de parkeerplaats vormgegeven en uitgevoerd volgens de principes van cradle to cradle. De wandelpaden bestaat uit beton waarin vervangers voor cement en grind zijn gebruikt. De fietsenstalling bestaat uit oude betonnen afrasteringpalen die kenmerkend zijn voor de omgeving van forten.

Meer informatie over de prijs is te vinden op de website van A’ Design Award.